Песочница – Белоградчик
Песочница – Белоградчик

Песочница – Белоградчик

Белоградчик е живописно разположен малък град в западната част на Стара планина. Предлага чудесни възможности за пещерен туризъм, алпинизъм, лов и риболов. Селището е създадено от римляните, които построяват крепост на същото място, където се намират днешните останки от по-късната такава. През Средновековието селището е било част от Видинското царство. Крепостта била сред най-трудно превземаемите през османското владичество. Жителите се занимавали предимно със занаятчийство и земеделие.

Забележителности:

Исторически музей. Разполага с богат фонд от над 6000 експоната. Помещава се в Пановата къща, паметник на културата и ярък представител на предбалканската възрожденска архитектура. Построена е през 1810 г. Експозицията запознава със социално-икономическото развитие на Белоградчик и района през XVIII и XIX в. Музеят разполага с още два отдела: природонаучен и художествена галерия.

Природонаучният музей е в парковата част на града, в красива старинна сграда. Разполага с богата експозиция и представя най-атрактивната част от богатото биологично разнообразие на цяла Северозападна България.

Художествената галерия е открита през 1983 г. в центъра на града и разполага с три зали, като едната е за постоянна експозиция. В другите две периодично се сменят експозиции с гостуващи изложби. Фондът включва над 180 картини живопис и графика; могат да се видят оригинали на Владимир Димитров Майстора, Стоян Венев, Иван Христов и др.

Белоградчишка крепост „Калето“ е една от най-добре запазените у нас крепости от късната античност. Тя е част от отбранителната система на Римската, после на Византийската империя. Изградена по северните склонове на Стара Планина, тя е доизградена от българите. Значението ѝ нараства след обособяването на Видинското царство. Тя е една от последните, завладяни от турците в края на XIV в. Обявена е за паметник на културата с национално значение и е част от Стоте национални туристически обекта на България. От най-високата част на крепостта се разкрива неповторима гледка на юг: билото на Стара Планина от вр. Ком, до Връшка Чука на запад и островърхите медни планини на Карпатите. Отворена е за посещения всеки ден.

Белоградчишки скали. Невероятно впечатляващи красиви скални образувания край града, един от уникалните природни феномени, който няма аналог в света. Простира се от запад на изток, от вр. Ведерник около град Белоградчик, до с. Белотинци. Районът е с дължина около 30 км и широчина от 3 до 6 км. Възрастта на скалите е впечатляваща: над 230 милиона години. Съществуват десетки легенди за причудливите природни форми като „Мадоната“, „Монасите“, „Конникът“, „Дервишът“ , „Мечката“ и др. Включени са в списъка на 100-те национални туристически обекта.

Астрономическа обсерватория. Намира се на около 1 км от центъра на града. Основана е през 1961 г. и става първата училищна обсерватория в страната. В началото се използва за наблюдение на изкуствените спътници на земята. Понастоящем разполага с 3 телескопа за наблюдение на небесните тела, като най-интересни са най-ярките: Луната, Юпитер, Сатурн, както и далечни звезди и мъглявини.

Отворена е за посещения след предварителна заявка.

Празникът на Белоградчик е на Петровден, 29-ти юни.

Препоръчано място за хранене:

Ресторант и градина „При Иван“,

Ул. „Юрий Гагарин“ №3

Работно време: от вторник до неделя: 11.00 – 22.00 ч.

Тел. 0879/20-77-12