Песочница – Берковица
Песочница – Берковица

Песочница – Берковица

Първите сведения за историята на града датират от първото хилядолетие преди новата ера, като по това време регионът е обитаван от тракийските племена мизи.

Интересни природни и културни забележителности на града са:

Къщата-музей“ Иван Вазов“. Помещава в стара сграда, използвана по турско време за конак и убежище на местния бей. Тя е ценен архитектурен паметник. Вазов е живял в нея през 1879- 1880 г.

Етнографският музей, включен в списъка на 100-те национални туристически обекта на България.

Адрес ул. Поручик Грозданов № 1, тел. 0953 88045, работно време: пон.-петък 08:00 ч. – 12:00 ч., 14:00 ч. – 17:00 ч., съб. и нед. 9:00 ч.-12:00 ч., 14:00 ч.- 17:00 ч.

Часовниковата кула е един от най-отличителните паметници в центъра на града. Построена е през 1762 г., а височината й достига близо 22 м.

Художествената галерия, която се намира се в сградата на старото класно училище, построено през 1872 г. в двора на църквата „Св. Николай Чудотворец“.

Църквата „Рождество на Пресв. Богородица“, построена през 1843 г. Иконостасът е дело на Стойчо Фандъков, има и ценни икони на Димитър Зограф.

Църквата „Св. Николай Чудотворец“, построена през 1871 г., с икони на Станислав Доспевски, Никола Доспевски, Никола Образописов и др.

Хайдушките водопади. Намират се под връх Ком, на 9 км от Берковица. Те са невисоки, но много живописни. Лесно достъпни са, като до тях се стига и пеша, по екопътека от Берковица, за около един час.

Крепостта Калето, паметник на културата с историческо значение. Разкрити са външна и вътрешна крепостна стени от късната античност, с отделни помещения между тях. Във външната стена са включени и две базилики. На югоизточния склон са разкрити археологически материали от тракийско селище. Обитавано е и през римската епоха, във връзка с рударство и добив на злато. Впоследствие е изградено фортификационно съоръжение – през IV – V в. Калето има зрителна връзка с много от крепостите по поречието на р. Огоста, р. Бързия, р. Ботуня и р. Златица. Представлява горист хълм/ 515 м надморска височина/, естествен лесопарк на Берковица. Проучванията на мястото започват още през XIX в. Пръв го отбелязва Феликс Каниц, Константин Иречек съобщава за останките от зидове на берковското Градище. Понастоящем по-голямата част от Калето е проучена. Разкрита е почти изцяло външната крепостна стена от късната античност.

Ежегодни събития в града са:

Празникът на град Берковица (8 септември).

Празникът на Берковския Балкан (провежда се на хижа „Ком“ в края на лятото).

Празникът на дивите малини (провежда се също там, една неделя след Празника на Берковския Балкан).

Препоръчано място за храна – „Кръстева къща“, ул. „Шейново“ № 5 ,тел. 0953 88099

Работно време 11:00ч. – 23:00ч.