Песочница –  Вършец
Песочница – Вършец

Песочница – Вършец

Град Вършец е известен с топлата си минерална вода (около 37 градуса по Целзий от няколко извора) и мек климат, които създават благоприятни условия за провеждането на спа процедури и балнеолечение. В античността е носел името Медека (медикус –лечебен). В града се намира и вторият по големина на Балканите изкуствен природен парк след Борисовата градина. Традиционно място за разходки е Алеята на чинарите, дълга почти 2 км, с дървета на възраст над 100 години.

Интересни забележителности, които могат да се посетят в града, са Художествената галерия и Общинският музей, разполагащи с богат фонд произведения, както и останките от римска крепост в квартал Заножене.

В началото на август се провеждат мероприятия за Празника на курорта – изложба на занаяти, културни и спортни събития, а на 6-ти май е съборът на града.

Препоръчано място за храна:

* Пицария „Art Club“, намираща се на ул. „Република“ 96 ,тел. 0878560596 (в условията на пандемична обстановка е желателно предварително обаждане);

* Механа „Митницата“, ул. „Ботуня“ , срещу хотел „Тинтява“.

Между Клисурския манастир и Вършец се намира и с. Спанчевци. Недалеч от селото има археологически останки от римска крепост /местност Калето/, до които води черен път. Спанчевци разполага с топли минерални извори и възможност за SPA процедури.