Песочница – Монтана
Песочница – Монтана

Песочница – Монтана

Градът е разположен на около 45 км южно от река Дунав, в непосредствена близост до язовир Огоста. Първото му име, дадено от римляните, е Монтанезиум. При нахлуването на славянските племена районът започва да се нарича Кутловица, заради котловината, в която се намира областта.

Културни забележителности:

Историческият музей. Създаден е през 1953 г. и разполага с над 5000 експоната. Представено е културно-историческото развитие на града и региона в периода от четвърто хилядолетие пр.н.е. до XX в. Интересни са колекциите от мраморна и метална пластики, монети, накити, старопечатни книги и др.

Адрес: ул. „Цар Борис III“ № 2. Тел. 0963 07481 и 0963 05156.

Открита археологическа експозиция „Лапидариум“. Тя е част от Историческия музей и е открита плез 2001 г., в района на античния Монтанезиум. Разположена е в парк „Попската градина“, непосредствено до църквата „Св. Св. Кирил и Методий“. Включва голям брой забележителни епиграфски паметници от римската епоха, открити в региона. Надписите върху тях дават информация за местните култура и история от периода след II – III в. Изложени са артефакти, свидетелстващи за почитта към древните богове Диана, Аполон, Хигия и др. Част от експонатите са свързани с различни римски императори и управници, властвали някога в региона.

Старата баня в Монтана. Намира се в самия център. Построена е от местното мюсюлманско население през XVI в., върху останки от съществувала там римска баня. Доказателство за това е откритият захранващ я водопровод от римската епоха.

Храмът „Св. Св. Кирил и Методий“. Паметник на културата. Иконите в него са рисувани от Христо Янчев, а иконостасът впечатлява с растителни, геометрични и зооморфни орнаменти.

Михайловата къща. Единствената запазена и реставрирана късновъзрожденска сграда в града. В нея се правят и различни изложби. Адрес: ул. „Черковна“. Тел. 0963 05589.

Антична крепост Кастра ад Монтанезиум. Останките ѝ се намират в града, в посока югозапад – ул. „Извора“ № 91. Открити са порта и кула, жилищни и стопански сгради, базилика и зидове. Близо до крепостта, в подножието на хълма, се намира древно каменно светилище. То придобива голяма популярност по време на Римската империя. Главни богове на това светилище са Диана и Аполон. Диана, богинята на лова и покровителка на града и в днешно време е изобразено на герба на град Монтана.

Художествената галерия „Кирил Петров“. Основана е през 1972 г. В сградата ѝ редовно се провеждат концерти, литературни беседи и срещи. могат да се видят Пени творби Колекцията, събирана десетилетия наред, съхранява произведения на поколения художници от средата на XIX в. до наши дни: картини на Николай Павлович, Иван Мърквичка, Ярослав Вешин, Владимир Димитров-Майстора, Дечко Узунов и др. Представени са и съвременни български автори, творили в края на XX в.: Светлин Русев, Емил Стойчев, Кънчо Аврамов и др. Впечатляваща е и колекцията от икони.

Адрес: ул. „Цар Борис III“ № 19. Тел. 0963 05316.

Развлечения и почивка:

Фонтанът. Мраморен шадраван с множество водоскоци. Изграден е на централния площад „Жеравица“, който с постоянно поддържаната си зелена паркова зона е прекрасно място за разходка и почивка.

Язовир Огоста. Намира се на 600 м. югозападно от крайните квартали на Монтана. Той е четвъртият по площ и втори по обем изкуствен водоем в страната. Събира водите на реките Огоста, Бързия и Златица. Язовирът е определен за аквакултури и любителски риболов. Разнообразието на рибата в него е голямо: шаран, каракуда, червеноперка, платика, костур, скобар, мряна, сом, щука, уклей, бяла риба.

Аквапарк „ Сините езера“. Голям живописен комплекс от изкуствени водоеми, тревни и цветни площи, декоративни сгради и скулптурни групи. Малък зоопарк, детска площадка и езеро с водни колела и лодки. Ресторант на самия му бряг.

Препоръчано място за хранене: парк-ресторант “Сините езера“, ул. „Аугуста“ (зад стадион „Огоста“), раб. време: 9.00 – 22.00 ч.

Тел. 0898 630298